Aktivnosti projekta MIPOS - MI POmažemo StarijimaMIPOS

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs i uskrsni blagdani.
Snagom nade koju donosi blagdan Uskrsa oplemenimo naš svakodnevni život solidarnošću, razumijevanjem za bližnje i dobrim djelima. Želimo Vam mir i dobro u obitelji i zajednici.


MI POmažemo Starijima - MIPOS projektni tim
MIPOS

Pogledajte TV emisiju - U svijetu EU fondova, 23. ožujak 2019. u kojoj je predstavljen projekt MI POmažemo Starijima – MIPOS (od 10 minute na dalje).
Dirljive su priče zaposlenica i korisnika pomoći. Pomoć su dobili najpotrebitiji, stari i nemoćni, njihova sreća i zadovoljstvo su najveća nagrada vrijednim gerontodomaćica i njegovateljicama koje savjesno i s ljubavlju pružaju tako potrebnu njegu i pomoć starijim i nemoćnim osobama, te svima koji sudjeluju u provođenju i realizaciji projekta.
Rezultati su pozitivni, više od očekivanja, ciljevi se ostvaruju na zadovoljstvo svih: korisnika, zaposlenica u projektu i partnera, Hvala im na tome.
Podsjetimo se, preko projekta zaposleno je 55 žena koje su zaposlene kao gerontodomaćice ili njegovateljice i brinu o svekupno 313 korisnika s područja 16 jedinica lokalne samouprave.
Čestitamo svima koji su dali osobni doprinos da projekt zaživi i uspije.TV prilog

MIPOS

U Zaboku je dana 03. travnja 2019. godine održan 8. sastanak partnera projekta MI POmažemo Starijima – MIPOS. Partnerske institucije zajednički imaju 313 korisnika kojima 55 zaposlenih žena pruža usluge u sklopu projekta MIPOS. Iz rasprave partnera proizlazi kako se program odvija bez većih teškoća, te se sporadična pitanja koja se javljaju u tijeku provedbe uspješno rješavaju.


Opširnije
MIPOS

Sastanak projektnog tima projekta: MI POmažemo Starijima – MIPOS održat će se 03. travnja 2019. godine u 09.00 sati u Gradskoj vijećnici, Grad Zabok, 49210 Zabok, ZIVTOV trg 10.


Opširnije

MIPOS

Danas je u zabočkoj Gradskoj galeriji upriličena svečana dodjela svjedodžbi za 30 žena koje su zaposlene kao njegovateljice preko projekta MIPOS Podsjetimo, preko tog projekta zaposleno je 55 žena koje su zaposlene kao gerontodomaćice ili njegovateljice i brinu o svekupno 313 korisnika s područja 16 jedinica lokalne samouprave. Projekt je vrijedan 9.351.191,10 kuna.
Voditeljica projekta zamjenica gradonačelnica Valentina Đurek nije krila zadovoljstvo što je danas upriličena ova dodjela i istaknula zašto je on toliko važan.
- Po završetku projekta žene će biti konkurentne na tržištu rada - rekla je Đurek i spomenula kako je obišla brojne korisnike i razgovarala s mnogim zaposlenim ženama. - Žene su zadovoljne, a i korisnici. U godinu dana provedbe projekta i šest mjeseci koliko su žene zaposlene ne nismo imali nikakvih problema što se tiče fluktuacije ljudi - objasnila je Đurek i dodala kako se nada da će se projekt nastaviti. - Budući da je ministar Pavić najavio da se nada se će dodijeliti dodatnih milijardu kuna u program Zaželi, nadam se da će se program nastaviti i da će se dodijeliti sredstva za obrazovanje odraslih - zaključila je Đurek.
A da je imala veliku korist od edukacije i zaposlenja objasnila je Tamara Risek iz Mihovljana.
- Za projekt MIPOS mi je rekla podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Zlatar Bistrice i javila sam se na natječaj. Imam pet korisnika i oni su zadovoljni i veseli čim nas vide. Dostavljam lijekove, pomažem oko higijene, oblačenja, odlaska u trgovinu. Korisnicima jako znači druženje. Mislim nastaviti raditi, informirana sam o poticajnim mjerama što se tiče udomoljavanja i udomiteljskih obitelji pa razmišljam ostati u sektoru - rekla je Risek.
Zabočki gradonačelnik spomenuo je kako je ponosan na cijeli tim na Gradu Zaboku i na sve koji su omogućili da MIPOS bude odobren. - Drago mi je da vidim veselje što ste dobile ovu diplomu. Danas smo dvostruko ponosni. Ponosni smo što je ovaj projekt uspio jer smo bili skeptični hoćemo li zadovoljiti sve kriterije koji su bili postavljeni na natječaju - rekao je Hanžek.
Župan Željko Kolar također je istaknuo kako ovaj i slični projekti pomažu zajednici u Krapinsko-zagorskoj županiji.
- Socijalna komponenta je uvijek bitna jer oni koji ne vode brigu o svojim starijim sugrađanima, tu nema srca i duše i razumijevanja za ono što se događa oko tebe. Postoji puno projekata vezanih za komunalnu infrastrukturu i izgradnju, no socijalna komponenta nam uvijek mora biti na pameti - istaknuo je Kolar.
Dodajmo kako su na dodjeli svjedožbi bili i neki od gradonačelnika i načelnika čiji su gradovi i općine uključeni u projekt, a tu je bio i potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić koji se obratio s par riječi. - Bitno je graditi ceste i pruge, ali je važnije koristiti projekte u Europskoj uniji koje omogućavaju brigu o društvenoj zajednici, a ženama zapošljavanje - istaknuo je Hajdaš Dončić i čestitao svima koji su dali doprinos da projekt zaživi.


Opširnije
MIPOS

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Svečanu podjelu svjedodžbi njegovateljica koja će se održati u petak, 18. siječnja 2019. godine u Gradskoj galeriji Grada Zaboka, ZIVTOV trg 10, Zabok s početkom u 16:00 sati.
Projektni tim MIPOS MI Pomažemo Starijima


Opširnije
MIPOS

Zahvljujemo na dobroj suradnji i iskazanom povjerenju. Sretan Božić uz obilje zdravlja, sreće i uspjeha u novoj godini.
MIPOS projektni tim


MIPOS

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok jučer je u Zaboku održalo kreativnu radionicu izrade božićnog nakita, ukrasa i cvijeća od krep papira uz voditeljicu Katicu Majsec, dugogodišnju predanu volonterku Gradskog društva Crvenog križa Zabok.
Sudionice radionice bile su žene zaposlene na projektu MI POmažemo Starijima – MIPOS. Osim razvijanja kreativnih vještina, naglasak je bio na osnaživanju žena zaposlenih na projektu, koje su sudjelujući u zajedničkim aktivnostima stekle neka nova znanja, koja će kroz aktivnosti psiho-socijalne podrške moći prenijeti zainteresiranim korisnicima projekta.
Na samom kraju radionice gospođi Katici Majsec uručena je Jubilarna zahvalnica Hrvatskog Crvenog križa za poseban doprinos i nesebično pruženu pomoć u ostvarivanju humanitarnih ciljeva Hrvatskog Crvenog križa, povodom obilježavanja 3 značajne godišnjice Hrvatskog Crvenog križa u 2018. godini:
• 140 godina Crvenog križa na tlu Hrvatske • 65 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji HCK • 25 godina samostalnog Nacionalnog društva.


Opširnije
MIPOS

U Zaboku je dana 04. prosinca 2018. godine održan 7. sastanak partnera projekta MI POmažemo Starijima – MIPOS. Partnerske institucije zajednički imaju 313 korisnika kojima 55 zaposlenih žena pruža usluge u sklopu projekta MIPOS. Iz rasprave partnera proizlazi kako se program odvija bez većih teškoća, te se sporadična pitanja koja se javljaju u tijeku provedbe uspješno rješavaju.


Opširnije
MIPOS

Prema riječima voditeljice projekta, Valentine Đurek, danas možemo izraziti zadovoljstvo dosadašnjom provedbom projekta, ciljevi projekta se ostvaruju na zadovoljstvo korisnika, zaposlenica u projektu i partnera. Trebalo je odraditi niz radnji od administrativnih poslova, svakodnevne pripreme i obrade financijske dokumentacije, izvještaja prema Ministarstvu, provedbe postupka zapošljavanja, javne nabave kućanskih potrepština, bicikala, koordinirati i pratiti rad na terenu, ali sa zadovoljstvo možemo reći da se poslovi odvijaju po planu i da je realizacija projekta uhodana.
Kao što znate radi se o Programu zapošljavanja žena financiran iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan 9,3 mio kuna a nositelj je Grad Zabok, zaposleno je 55 žena koje usluge pomoći u kući pružaju za 313 korisnika s područja Bedekovčine, Budinščine, Donje Stubice, Gornje Stubice, Hrašćine, Krapine, Konjščine, Krapinskih Toplica, Lobora, Mača, Marije Bistrice, Mihovljana, Novog Golubovca, Oroslavja, Stubičkih Toplica, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća, Zaboka.
15. listopada 2018. započela edukacija za pripadnice ciljane skupine projekta za gerontodomaćice i njegovateljice u Učilištu Piramida u Zaboku, a budući su programi koji se provode u sklopu ovog projekta verificirani od strane Ministarstva, danas dodijeljene svjedodžbe polaznicama se upisuju u radnu i omogućavaju lakše zaposlenje nakon završetka projekta. Na žalost sve je više starih i bolesnih kojima je potrebna pomoć, tako da je svaka pomoć dobrodošla. Kod terenskog obilaska obiđeno je nekoliko kućanstva na području Zagorja, zadovoljstvo korisnika i žena koje su se napokon zaposlile nagrada je za sav uložen trud svih partnera u projekt.
Koristim priliku da svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji projekta zahvalim, a gospođama koje dana primaju svjedodžbu čestitam na uspješno završenoj edukaciji sa željom da im usvojeno znanje pomogne u daljnjem radi i omogući lakše nalaženje posla po završetku ovog projekta.


Opširnije


MIPOS

Sastanak projektnog tima projekta: MI POmažemo Starijima – MIPOS održat će se 04. prosinca 2018. godine u 17.00 sati u Gradskoj vijećnici, Grad Zabok, 49210 Zabok, ZIVTOV trg 10.


Opširnije

MIPOS

U Zaboku je dana 15. listopada 2018. godine započela edukacija za pripadnice ciljane skupine projekta MI POmažemo Starijima – MIPOS. Pripadnice će se educirati za gerontodomaćice i njegovateljice.
Podsjećamo, u sklopu projekta zaposleno je 55 žena u GDCK Zaboku, Donjoj Stubici i Zlataru, Udruzi invalida Bedekovčina i Gornjostubičkoj udruzi Lipin cviet koje pružaju njegu i pomoć starijim i nemoćnim osobama sa 2/3 područja naše Krapinsko-zagorske županije. Podsjećamo projekt je vrijedan 9,3 mio kuna. Nositelj projekta: Grad Zabok.


Opširnije


MIPOS

U Zaboku je dana 27. rujna 2018. godine održan 6. sastanak partnera projekta MI POmažemo Starijima – MIPOS. Partnerske institucije zajednički imaju 313 korisnika kojima 55 zaposlenih žena pruža usluge u sklopu projekta MIPOS. Uskoro slijedi devetomjesečno izvješće o provedbi projekta. Iz rasprave partnera proizlazi kako se program odvija bez većih teškoća, te se sporadična pitanja koja se javljaju u tijeku provedbe uspješno rješavaju.


Opširnije
MIPOS

Sastanak projektnog tima projekta: MI POmažemo Starijima – MIPOS održat će se 27. rujna 2018. godine u 10.00 sati u Gradskoj vijećnici, Grad Zabok, 49210 Zabok, ZIVTOV trg 10.


Opširnije

MIPOS

U Zaboku je dana 20. srpnja 2018. godine održan 5. sastanak partnera projekta MI POmažemo Starijima – MIPOS. Provedenim postupkom zapošljavanja žena zaposleno je ukupno 50 žena koje se brinu o 313 korisnika. Udruga invalida Bedekovčina zaposlila je 14 žena, u Udruzi Lipin cviet zaposleno je 9 žena, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica zaposlilo je 8 žena od ukupno potrebnih 10, u Gradskom društvu Crvenog križa Zlatar zaposleno je ukupno potrebnih 9 žena, a u gradskom društvu Crvenog križa Zabok zaposleno je 10 žena od potrebnih 12.
Partnerske institucije zajednički imaju 313 korisnika kojima pružaju usluge u sklopu projekta MIPOS. Udruga invalida Bedekovčina prema izvješću njihovog predstavnika ima 82 korisnika, Uduga Lipin cviet ima ukupno 50 korisnika, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica ukupno ima 61 korisnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok ukupno ima 71 korisnika te Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar ukupno ima 49 korisnika.


Opširnije
MIPOS

Sastanak projektnog tima projekta: MI POmažemo Starijima – MIPOS održat će se 20. srpnja 2018. godine u 13.00 sati u Gradskoj vijećnici, Grad Zabok, 49210 Zabok, ZIVTOV trg 10.


Opširnije

MIPOS

Projektom je predviđen odabir i zapošljavanje žena za pomoć u kući u Krapinsko-zagorskoj županiji kod pravnih osoba koje su partneri u projektu „MIPOS“ tijekom 24 mjeseca (2018.-2020.)
Grad Zabok nositelj je projekta MIPOS – MI POmažemo Starijima koji se provodi u okviru instrumenta (Poziv na dostavu projektnih prijedloga ZAŽELI – Program zapošljavanja žena) u kojemu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nastupa u ulozi posredničkog tijela prve razine, a Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije u ulozi provoditelja poziva na dostavu projektnih prijedloga. Poziv na dostavu projektnih prijedloga provodi se u okviru Prioritetne osi 2, Specifičnog cilja 9.i.1.: Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.


Opširnije
MIPOS

Projektom je predviđen odabir i zapošljavanje žena za pomoć u kući u Krapinsko-zagorskoj županiji kod pravnih osoba koje su partneri u projektu „MIPOS“ tijekom 24 mjeseca (2018.-2020.)
Grad Zabok nositelj je projekta MIPOS – MI POmažemo Starijima koji se provodi u okviru instrumenta (Poziv na dostavu projektnih prijedloga ZAŽELI – Program zapošljavanja žena) u kojemu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nastupa u ulozi posredničkog tijela prve razine, a Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije u ulozi provoditelja poziva na dostavu projektnih prijedloga. Poziv na dostavu projektnih prijedloga provodi se u okviru Prioritetne osi 2, Specifičnog cilja 9.i.1.: Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.


Opširnije
MIPOS

Projektom je predviđen odabir i zapošljavanje žena za pomoć u kući u Krapinsko-zagorskoj županiji kod pravnih osoba koje su partneri u projektu „MIPOS“ tijekom 24 mjeseca (2018.-2020.)
Grad Zabok nositelj je projekta MIPOS – MI POmažemo Starijima koji se provodi u okviru instrumenta (Poziv na dostavu projektnih prijedloga ZAŽELI – Program zapošljavanja žena) u kojemu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nastupa u ulozi posredničkog tijela prve razine, a Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije u ulozi provoditelja poziva na dostavu projektnih prijedloga. Poziv na dostavu projektnih prijedloga provodi se u okviru Prioritetne osi 2, Specifičnog cilja 9.i.1.: Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.


Opširnije
MIPOS

Cilj projekta MIPOS je integracija žena u nepovoljnom položaju u svijetu rada. Nositelj projekta je Grada Zabok, a voditeljica projekta je zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek.
Projektom će se educirati za njegovateljicu i gerontodomaćicu, a od 01.07.2018. zaposlene su 53 žene koje će voditi brigu o 313 korisnika, starijih osoba/osoba s invaliditetom koje ne primaju pomoć u kući kao potporu, a stanuju na području koje obuhvaća projekt.


Opširnije
MIPOS

U Zaboku je dana 28. lipnja 2018. godine održan 4. sastanak partnera projekta MI POmažemo Starijima – MIPOS. Tema sastanak je bila rezultati podnošenja prijava a zapošljavanje žena za pomoć u kući – partnerima u projektu „MIPOS“ te koordinacija projektnog tima oko zapošljavanja žena u projektu.


Opširnije
MIPOS

Sastanak projektnog tima projekta: MI POmažemo Starijima – MIPOS održat će se 28. lipnja 2018. godine u 08.00 sati u Gradskoj vijećnici, Grad Zabok, 49210 Zabok, ZIVTOV trg 10.


Opširnije

MIPOS

Projektom je predviđen odabir i zapošljavanje žena za pomoć u kući u Krapinsko-zagorskoj županiji kod pravnih osoba koje su partneri u projektu „MIPOS“ tijekom 24 mjeseca (2018.-2020.)
Grad Zabok nositelj je projekta MIPOS – MI POmažemo Starijima koji se provodi u okviru instrumenta (Poziv na dostavu projektnih prijedloga ZAŽELI – Program zapošljavanja žena) u kojemu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nastupa u ulozi posredničkog tijela prve razine, a Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije u ulozi provoditelja poziva na dostavu projektnih prijedloga. Poziv na dostavu projektnih prijedloga provodi se u okviru Prioritetne osi 2, Specifičnog cilja 9.i.1.: Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.


Opširnije
MIPOS

U Zaboku je dana 28. svibnja 2018. godine održan 3. sastanak partnera projekta MI POmažemo Starijima – MIPOS. Na sastanku se govorilo u kojoj je fazi provedba projekta te koji su daljnji planovi. Kako je napomenula zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek i voditeljica ovog projekta, sve ide prema planu i nema nikakvih zaostataka sa čime su se i složili partneri projektnog tima. – Istaknula bih da je proveden postupak javne nabave i da je u pripremi dokumentacija za Objavu javnih poziva u vidu prijave potrebe za radnicama.


Opširnije
MIPOS

Sastanak projektnog tima projekta: MI POmažemo Starijima – MIPOS održat će se 28. svibnja 2018. godine u 13.00 sati u Gradskoj vijećnici, Grad Zabok, 49210 Zabok, ZIVTOV trg 10.


Opširnije

MIPOS

U Zaboku je dana 09. travnja 2018. godine održan 2. sastanak partnera projekta MI POmažemo Starijima – MIPOS. Podsjećamo, Riječ je o projektu čiji je nositelj Grad Zabok, a cilj mu je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija žena koje će se kao gerontodomaćice i njegovateljice brinuti o starijim osobama.Projektom je obuhvaćeno veliko područje županije, odnosno njene dvije trećine.
Na sastanku se govorilo u kojoj je fazi provedba projekta te koji su daljnji planovi. Kako je napomenula zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek i voditeljica ovog projekta, sve ide prema planu i nema nikakvih zaostataka sa čime su se i složili partneri projektnog tima. – Istaknula bih kako nam slijedi provedba javne nabave za pakete higijenskih potrepština.


Opširnije
MIPOS

Sastanak projektnog tima projekta: MI POmažemo Starijima – MIPOS održat će se 09. travnja 2018. godine u 9.30 sati u Gradskoj vijećnici, Grad Zabok, 49210 Zabok, ZIVTOV trg 10.


Opširnije

MIPOS

U Zaboku je održana početna konferencija te potpisivanje ugovora projekta Mi pomažemo starijima, skraćeno nazvanog MIPOS. Riječ je o projektu čiji je nositelj Grad Zabok, a cilj mu je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija žena koje će kao geronto domaćice brinuti o starijim osobama.
U Zaboku je održana početna konferencija te potpisivanje ugovora projekta Mi pomažemo starijima, skraćeno nazvanog MIPOS. Riječ je o projektu čiji je nositelj Grad Zabok, a cilj mu je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija žena koje će kao geronto domaćice brinuti o starijim osobama.
Okupljene je na početku konferencije pozdravio gradonačelnik Ivan Hanžek koji je zahvalio voditeljici projekta, i svojoj zamjenici, Valentini Đurek te Heleni Matuši iz ZARA-e. One su, kako je rekao, najzaslužnije što je projekt dobio sredstva. – Ovo je projekt koji omogućuje da se školuju i posao pronađu žene koje su možda marginalizirane na tržištu rada, ali i da se omogući briga osobama treće životne dobi koje trebaju pomoć i koje nemaju mogućnost da se brinu samo o sebi – rekao je Hanžek.
Voditeljica projekta Valentina Đurek okupljenima je predstavila temeljene smjernice. – Najvažnije što se može reći jest da je dobiveno9,3 milijuna kuna i da će biti zaposleno 55 žena koje će brinuti o 313 korisnika. Projektom je obuhvaćeno veliko područje županije, njene 2/3, a prvog dana mjeseca srpnja žene će početi s radom – naglasila je Đurek dodajući kako je uvjet da su žene prijavljene na Zavod za zapošljavanje te kako moraju imati završenu maksimalno srednju školu.


Opširnije
MIPOS

Objavljen je poziv na na Uvodnu konferenciju projekta: MI Pomažemo Starijima – MIPOS u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "ZAŽELI – Program zapošljavanja žena financiran iz Europskog socijalnog fonda".


Opširnije


MIPOS

Mursko Središće - u petak 19. 01. u gradu Murskom Središću ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, oec. potpisali su ugovor dodjeli bespovratnih sredstava za projekt MIPOS ( Mi pomažemo starijima ) u vrijednosti od 9,36 milijuna kuna.
“Zadovoljstvo nam je doći ovdje na još jedno u nizu potpisivanja programa Zaželi, najvećeg programa iz Europskog socijalnog fonda. Najbrže smo ga obradili i ono što vidimo je entuzijazam kod jedinica lokalne samouprave i udruga da stvarno postoji potreba, i odmah mogu najaviti da ćemo ponovno otvaranje natječaja imati 14. veljače i da ćemo značajno povećati alokaciju za sve one koji se još nisu prijavili. Ukupna prva alokacija je bila preko 400 milijuna kuna, cilj je bio zaposliti preko 4 tisuća žena koje će pomagati oko 16 tisuća kućanstava. Ukupno do sada smo imali 75 projekata, danas ćemo potpisati još 4 projekt i zadovoljstvo mi je da smo se mogli danas odazvati tom događaju u najsjevernijem gradu. Vrlo rado ćemo se odazvati i na provedbu projektu i apsolutno vam stojimo na raspolaganju, ne samo za ovaj natječaj, nego za bilo koji natječaj unutar Europskog socijalnog fonda.” naglasio je ministar Marko Pavić.


Opširnije